Apotheek De Linie

Apotheek De Linie

Linie 602 7325 DZ Apeldoorn Tel:055 3602833

 

Vraag uw herhaalrecept aan of stel een korte vraag via onze Whatsapp service.
Stuur uw aanvraag naar 06-10771525.
Vermeld hierbij uw naam, geboortedatum, geneesmiddel of vraag.

 

Wij werken samen met Apotheek De Maten en Ooster-Welgelegen.

De bezorging en medicijnrollen worden centraal geregeld via Apotheek De Maten

 

Welkom bij Apotheek De Linie

Wij staan met veel plezier voor u klaar en helpen u graag verder. U kunt bij ons terecht voor vragen en advies over uw medicijngebruik. Daarnaast maken wij uw medicijnen klaar en controleren of deze medicijnen passen bij uw persoonlijke gezondheidssituatie.

Actuele informatie

Voor het afhalen van herhaal medicatie dient u in het bezit te zijn van een herhaal recept. U kunt uw herhaling doorgeven via onze WhatsApp service 06-10771525 vermeld hierbij uw naam, geboortedatum geneesmiddel of vraag. Het aantal herhalingen staat aangegeven op uw etiket.

 

Vanwege de vele leveringsproblemen in Nederland en personeelstekort in ons team. Duurt het ongeveer 2-3 werkdagen voor uw chronische medicatie klaar ligt. Spoed medicijnen maken wij wel dezelfde dan nog klaar.

Wat kunt u doen om ons te helpen?
- Bestel op tijd. Herhaalmedicijnen die u elke dag gebruikt: 10-20 dagen van te voren bestellen.


- Wacht u alstublieft tot u een afhaalbericht heeft ontvangen, zodat u niet onnodig aan de balie staat of ons belt.

- Als u een vraag heeft kunt u het beste een bericht sturen via WhatsApp (06-10771525) of ons formulier op de website. 

Inschrijven

  • Schrijf u hier in bij onze apotheek.

Openingstijden

 

Dinsdag 12 november 2024  GESLOTEN IVM LANDELIJKE STAKING

 

Ma 08:30 - 12:30 en 13:30 - 17:30 uur
Di 08:30 - 12:30 en 13:30 - 17:30 uur
Wo 08:30 - 12:30 en 13:30 - 17:30 uur
Do 08:30 - 12:30 en 13:30 - 17:30 uur
Vr 08:30 - 12:30 en 13:30 - 17:30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Te snelle schildklierwerking

Inhoud

Te snelle schildklierwerking

Wat is te snelle schildklierwerking?

De schildklier zit aan de voorkant van uw hals, onder de adamsappel. 

De schildklier maakt een hormoon en geeft het af aan het bloed. Dat hormoon helpt uw lichaam om van eten energie te maken. Dit heet stofwisseling. 

Ook de hersenen maken een hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat de schildklier goed werkt. 

Als uw schildklier te snel werkt, maakt de schildklier te veel van dit hormoon. Daardoor maakt uw lichaam extra energie en gaat alles in uw lichaam sneller werken: uw stofwisseling wordt sneller. 

  • Bij ongeveer 8 van de 10 mensen werkt de schildklier te snel door de ziekte van Graves.
    Bij deze ziekte is de afweer in de war. De afweer van uw lichaam valt dan uw schildklier aan. De schildklier gaat dan te veel hormonen maken. 
    Zo’n ziekte van de afweer heet een auto-immuunziekte. 
     
  • Bij ongeveer 1 van de 10 mensen werkt de schildklier te snel door struma. Hierbij groeit de schildklier langzaam, in een paar jaren. De schildklier maakt hierdoor ook teveel hormonen. 

Soms is er een andere oorzaak waardoor de schildklier te snel werkt:

  • medicijnen met lithium of jodium erin
  • een ontsteking van de schildklier door een virus
  • een andere afweerziekte
  • een goedaardig gezwel in de schildklier

U heeft een grotere kans op een schildklierziekte:

  • als het in uw familie voorkomt
  • als vrouw
  • in het eerste jaar na uw bevalling
  • op oudere leeftijd

Kan ik er zelf iets tegen doen?

U kunt zelf weinig doen aan een te snel werkende schildklier. U kiest samen met uw arts een behandeling. 

Als u rookt, heeft u een grotere kans dat uw ogen (verder) gaan uitpuilen. Daarom is het extra belangrijk om te stoppen met roken.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Thionamiden
Thionamiden remmen de aanmaak van schildklierhormoon in de schildklier, waardoor een te snel werkende schilklier wordt afgeremd. De klachten zullen verminderen of verdwijnen. Voorbeelden zijn thiamazol, propylthiouracil en carbimazol.

Bèta-blokkers
Bèta-blokkers vertragen de hartslag en heffen stoornissen in het hartritme op. Hierdoor verminderen de symptomen van een te hoge schildklierwerking, maar de schildklierwerking zelf verandert niet. Voorbeelden zijn metoprolol en propranolol.

Schildklierhormonen
Een te snel werkende schildklier wordt vaak behandeld met medicijnen die de aanmaak van schildklierhormonen remmen. Schildklierhormonen zijn echter wel nodig. Daarom voegen artsen vaak een schildklierhormoon toe. Zo blijft de hoeveelheid schildklierhormoon dat in het lichaam vrijkomt, beter onder controle.
Voorbeelden zijn levothyroxine en liothyronine.

Octreotide en lanreotide
Octreotide en lanreotide verlagen de hoeveelheid schildklierstimulerend hormoon, waardoor de schildklier minder hard zal werken.

Kaliumjodide
Kaliumjodide wordt gebruikt bij een thyreotoxische storm. Hierbij is er een grote hoeveelheid schildklierhormonen, waardoor de ziekteverschijnselen plotseling erger worden. Kaliumjodide vermindert de aanmaak en vrijzetting van schildklierhormonen.

Terug naar overzicht